Sledujte nás:

Luštěniny – opomíjené a znovuobjevené

Zpět

Bc. Tereza Beníčková

 

Únor a luštěniny. Ještě před pár týdny by toto spojení bylo možná nesmyslné. Po druhém měsíci projektu Prožij rok zdravě už k sobě ale tyto dva pojmy patří přímo neodmyslitelně. Alespoň je tomu tak pro všechny, kdo jsou do projektu zapojeni, pečlivě načítají články, nechávají se inspirovat novými recepty a sbírají body.

Co nám tedy měsíc únor a jeho luštěninová tématika přinesl?

Jak bylo řečeno již tolikrát, luštěniny jsou, co do výživových hodnot, velmi cennou potravinou. Cennou ale zároveň často opomíjenou, nebo dokonce vyloženě neoblíbenou. Důvodů, proč tomu tak je, existuje celá řada, a my jsme se v průběhu celého měsíce usilovně snažili uvádět je na pravou míru a ukazovat vám luštěniny ve světle faktických zjištění a názorů odborníků na výživu.

Ačkoliv mají luštěniny i svá negativa, kterým bylo věnováno hned několik příspěvků, pozitiva, která nám mohou přinést, jsou ve značné převaze. Luštěniny jsou totiž zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, některých vitaminů, minerálních látek a řady biologicky aktivních látek, které pomáhají v prevenci civilizačních onemocnění. Zdravý jedinec by tedy měl luštěniny do svého jídelníčku zařazovat pravidelně alespoň jednou týdně.

Jak to ale udělat, abychom luštěniny konzumovali takto pravidelně a zároveň nás brzy neomrzely? I tomu jsme se v průběhu měsíce intenzivně věnovali a snažili jsme se ukázat, že luštěniny jsou potravinou neuvěřitelně rozmanitou, ze které můžete vykouzlit jak sladkou a zdravou dopolední svačinku, tak vynikající a nevšední oběd či večeři. A že to jde zvládnout i snadno a rychle!

Prostor dostala i specifická témata týkající se luštěnin. Věnovali jsme se třeba přínosům naklíčené varianty luštěnin a také tomu, jak správně klíčit luštěniny v pohodlí domova. A podívali jsme se i na v některých ohledech kontroverzní sóju.

Věříme, že vás oslovilo alespoň některé z luštěninových témat a že se nám snad podařilo přesvědčit pár zarytých odpůrců této potraviny o tom, že luštěniny mají co nabídnout. A pokud vás téma nezaujalo, měli jste celý měsíc dostatek prostoru věnovat se i nadále cukrům a zdokonalovat své návyky alespoň v této důležité oblasti.

Zároveň se všichni již nyní můžete těšit na další tematický měsíc, který zasvětíme správným tukům. A už teď vám můžeme slíbit smršť nových a zajímavých informací a tipů v této zásadní oblasti našeho stravování.

Na luštěniny ale nezapomínejte! Jsou totiž skvělé a sluší (téměř) každému jídelníčku. Opravdu. :-)

Hodnocení (40 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 09. 2017 08:34
Naučila jsem se na Stobu dělat luštěninové pomazánky, a taky používat cizrnovou a hrachovou mouku. Až dojde na zahradě čerstvá zelenina, začnu zase klíčit, to je taková moje zimní záležitost.
07. 09. 2017 20:42
Luštěniny mám moc ráda, ale občas na ně zapomínám. Snažím se je zařazovat více do jídelníčku, to mi sní i manžel se synem :-)))
07. 09. 2017 11:12
Taky mi luštěninový měsíc hodně dal a dodneška dává, zařadila jsem je častěji do jídelníčku a ještě pořád mám další recepty na vyzkoušení.
05. 03. 2017 21:45
luštěniny byli opravdu zajímavé téma a asi je zašnu více používat, díky
05. 03. 2017 11:38
Děkuji za měsíc luštěnin a za zajímavé informace.
04. 03. 2017 07:38
Dobré shrnutí na závěr. Myslím, že nám všem ten měsíc prospěl. Díky za něj.
03. 03. 2017 22:01
Luštěniny jsem měla vždycky ráda a pravidelně je používala ve svém jídelníčku. Ale tento lusteninovy měsíc jsem získala mnoho nových a poučných informací o nich. Například lusteninove mouky jsem vůbec neznala. Teď již mám tuto mouku doma a a vyzkouším ji.
03. 03. 2017 21:17
taky mi tento měsíc o luštěninách moc dal,doufám,že články ve stobu zůstanou abych mohla některé recepty vyzloušet!Děkuji moc všem,kteří na tomto projektu prožij rok zdarma pracují je to super!!!
03. 03. 2017 19:38
Luštěniny mám ráda a snažím si je jednou za týden udělat.
03. 03. 2017 19:13
Měsíc luštěnin se mi taky velmi líbil, luštěniny mám já i celá rodina ráda, ale řadu receptů a informací jsem neznala, velká inspirace na jídelníček.
03. 03. 2017 18:58
Luštěniny jím pravidelně a jsem ráda, že jsem tomuto jídlu navykla i děti.
03. 03. 2017 16:22
Zdravím vás od mého odpoledního salátku s nezbytnou cizrnou :) Asi je dobře, že pro mě první dva měsíce nepředstavovaly žádnou výzvu :) Cukr jsem zásadně omezila už tak před čtyřmi lety, protože mi sladké jednoduše přestalo chutnat, a luštěniny jsem měla ráda vždycky. Tenhle měsíc byl pro mě ale stejně přínosný, dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí a naučila se skvělé nově recepty. Luštěninové mouky už z mé kuchyně nezmizí, budu pravidelně dokupovat. Děkuju za všechny tipy a těším se na další měsíc ;)
03. 03. 2017 15:54
Měsíc luštěnin se mi moc líbil, asi proto že je mám ráda a nemám s nimi problém tak jako s cukrem, na kterém mám přeci jen asi trochu závyslost.
03. 03. 2017 15:47
Měsíc luštěnin byl pro mě hodně inspirativní. Dosud jsem je jedla jenom občas, ne proto že by mi nechutnaly, ale nějak jsem si na ně málokdy vzpomněla. To se teď díky STOBU změní !
03. 03. 2017 14:42
Jsou totiž skvělé a sluší (téměř) každému jídelníčku. Opravdu. :-)...pod tuto větu se podepisuji - Hanka :-) To byl pro mě opravdu super měsíc a na rozdíl od cukrů, kde jsem neměla šanci, jsem si luštěniny užila, neboť patří do našeho jídelníčku stejně jako např. zelenina. :-) Děkuji.
03. 03. 2017 14:34
Určitě luštěniny opomíjet nebudu neboť je mám ráda.Děkuji za mnohou inspiraci,spoustu věcí jsem vůbec nevěděla.Nevyzkoušela jsem vše,ale cizrna,červená čočka a fazole zůstanou nadále součástí mého jídelníčku.
03. 03. 2017 11:42
Luštěniny patří mezi mé oblíbené potraviny a pravidelně je zařazují do jídelníčku
03. 03. 2017 11:12
Rozhodně na ně nazapomenu a jsem ráda, že jste mi je pomohli znovu objevit !!!!!!!Pravidelně budou u nás 1 x týdně, však ještě teď jsem nevyzkoušela všechny ty nové recepty.
03. 03. 2017 10:37
Tak jsem pomalu začala luštěniny jíst,zatím jednou týdně zeleninový salát s luštěninou a občas pomazánka.Dalo to makačku se přesvědčit,zatím mi to nijak zvlášť nechutná,ale VYTRVÁM,už to není tak " nejedlé " jako ze začátku. Díky za podnětné a velmi zajímavé články :-)))
03. 03. 2017 10:02
dozvěděla jsem se tu spoustu informací a k článkům se určitě budu vracet
03. 03. 2017 09:44
Vyzkoušela jsem spoustu nových receptů, upevnila luštěniny do jídelníčku pravidelně 1x týdně, někdy i vícekrát, rodině naservírovala salát z luštěnin a mnou naklíčených mungo klíčků a jestě spoustu věcí chci vyzkoušet, takže pro mě jestě tohle téma nekončí.... Ale už se těším co nového a zajímavého se dozvím v měsíci březnu o tucích....;-)
03. 03. 2017 09:27
Díky tvůrcům projektu za čtivé informace.Únor utekl jako voda i díky článkům o luštěninách.
03. 03. 2017 09:17
Poprvé v životě klíčím fazole mungo, dnes už 3. den, už lezou klíčky, je to zajímavé i zábavné, mám radost a těším se, až je ochutnám !
03. 03. 2017 08:13
Dozvěděli jsme se o luštěninách hodně zajímavého. I když je mám ráda, nikdy bych asi nevyzkoušela třeba luštěninovou pomazánku, nebo cizrnovou mouku.
03. 03. 2017 08:06
Byl to hezký měsíc, plný zajímavých informací a receptů a hlavně si člověk uvědomil, že se dají z luštěnin dělat i sladká jídla a ne jen klasika, kterou znal z dětství. Díky. :-)

Naši partneři